Test: Apple iPad (2019) – brez tekmecev

iPad, ki premaga vse ostale tekmece.

Apple je vstopni model svojega najcenejšega modela iPada nadgradil septembra. Zaslon iPada je poslat malo večji (10,2 palca), poleg tega pa je iPad dobil tudi pametni konektor za Apple Smart tipkovnico. Cena 2019 modela se giblje okoli 350 evrov, kar še vedno velja za odlično ceno, saj je govora o Apple iPadu. Ko pomislimo o tablici, prvo pomislimo o iPadu. In ta ne bo razočaral.

Letošnji model skoraj popolnoma enak prejšnjemu. Zato ni kaj veliko za dodati. Vse kar morate vedeti je sledeče tri stvari:

  • govorimo o iPadu,
  • cena za osnovni model (32 GB) je okoli 350 evrov,
  • če vam trenutni iPad počasi umira, ga absolutno kupite. Če vaš iPad še normalo dela, ga ne kupite. Tako preprosto.

Ta model iPada je dober. Vse aplikacije tečejo tako dobro kot na 2x ali 3x dražjem iPad Pro. V večini primerov sploh ne boste opazili razlike med temi iPadi. Z operacijskim sistemom iPadOS 13 nima nobenih težav, razen tistih, ki jih povzroča sistem sam (je enako na vseh iPadih).

Če vas mika malo boljši zaslon (iPad Air) ali moč in Face ID (odklepanje zaslona z obrazom) (iPad Pro), potem ta model ni za vas. 32 GB prostora je res premalo za 350 evrov. Vendar, če izključno gledate filme preko Netflixa, HBOja ali YouTuba in poslušate glasbo, brskate po internetu, potem ne boste imeli težav s prostorom.

Kaj ni novo

iPad še vedno uporablja lightning priključek za polnjenje, ter še vedno podpira prvo generacijo Apple Pencil pisala (cena 100 evrov!). iPad ima še vedno dva zvočnika in Touch ID (prstni odtis) ter kamera, ki je bila solidna leta 2017, ampak ne spada več v leto 2019.

Vse to verjetno bo motila ljudi, za katere je ta iPad sploh namenjen. Sam že eno leto uporabljam iPad Pro 11, vendar me samo izkušnja z vstopnim modelom ni kaj preveč motila. Vse igre so tekle normalno, baterija je zdržala cel dan in YouTube je deloval enako na obeh iPadih. Edino spletne strani so se občasno počasneje naložile.   

Letošnji model ima celo 3 GB RAMa, ampak ima še vedno A10 procesor, ki je bil v prejšnjem modelu. Procesor je še vedno zelo hiter in vas ne bo omejeval pri delu, vendar ni najnovejši procesor, ki ga uporabljajo novi iPhoni.

Ta iPad je najboljša tablica pod 400 evri. Je pa treba priznati, da bi ta tablica bila veliko boljša, če bi Apple imel konkurenco s strani Samsunga in ostalih proizvajalcev. Android tablice se ne morejo kosati niti z vstopnim modelom iPada. Edino Android tablica, ki pride blizu je Samsung Galaxy Tab S6, vendar stane 600 evrov. Skoraj 2x več kot iPad.

DOBRE STVARI SLABE STVARI
iPad je.
konektor za Smart tipkovnico
dobra vzdržljivost baterije
odličen izbor aplikacij za iPad
3 GB RAM
starejši procesor (A10)
32 GB ni dovolj prostora
tipkovnica in pisalo sta draga

Menenje

Čeprav je procesor že malo star in Apple Smart tipkovnica predraga, je prav neverjetno, da se dobi takšna tablica za relativno majhno ceno. Če že imate tablico s katero ste zadovoljni, potem ta tablica ni za vas. Če pa ste brez tablice ali vam je prejšnja odpovedala, potem boste s to tablico zelo zadovoljni.